ПОЗОРИШНЕ ИГРЕ ЗВЕЗДАРЕ – I ДЕО

Драмска група ОШ "Павле Савић"

Представа "Чаробна кутија"

Извод из Извештаја, Милана Мађарева, председника жирија

Жири Позоришних игара деце Звездаре 2012 у саставу: Милан Мађарев, театролог, Светлана Сретеновић, глумица и Тијана Милошевић, глумица је погледао представе 7 основних и једне средње школе. На градско такмичење су се пласирали: група Одисејева деца Фармацеутско-физиотерапеутске школе са представом ,,Одисеја у свемиру’’ у категорији средњих школа, Драмска група ОШ ,,Павле Савић’’ са представом ,,Чаробна кутија’’ у категорији Основна школа – млађи узраст и Шубидудићи ОШ ,,Драгојло Дудић’’ у категорији Основна школа – старији узраст.

ФАРМАЦЕУТСКО-ФИЗИОТЕРАПЕУТСКА ШКОЛА- Одисејева деца ОДИСЕЈА У СВЕМИРУ

Средњошколци су по тексту Златка Грушановића и уз помоћ драмског педагога Данијеле Пешић Јовановић режирали представу Одисеју у свемиру. Представа почиње познатим инсертом из филма Одисеја у свемиру Стенлија Кјубрика на који се надовезује сценска пародија на Хомерову Одисеју. Он је овде представљен као неко ко пише свој еп, мало на бази личног искуства Одисеја, мало по сопственој инспирацији. Представа се поиграва са Хомеровим епом заузимајући пародични отклон. Основни проблем је да ученици не умеју да изведу говорну радњу, нису научили шта је игра на публику и како се успоставља контакт игра уз доследно избегавање гледања и слушања на сцени који су основе сценског чина. У глумачком ансамблу се издваја говорном културом и природношћу сценске експресије глумица која је тумачила улогу Калипсо. Марија Ћировић је за интерпретацију тог лика добила награду за споредну женску улогу. Указујући на ове проблеме жири је одлучио да ипак пошаље ову групу на градско такмичење јер верује да није циљ само оцењивати већ је потребно и педагошки деловати на учесник

ОШ “Вељко Дугошевић” – Звездице The apple Crumble

Једина представа која је изведена на енглеском језику није остварила свој циљ ни у говорењу текста ни у сценском смислу. Деца су своје текстове говорили једва чујно и повремено неразумљиво, нису се гледали и слушали на сцени тако да је представа личила на тзв. талијанку када глумци без емоција пролазе кроз текст и мизансцен да би дочекали свој прави наступ. Очекујем да видим тај наступ наредне године са неком новом представом. Указао бих педагозима на радионичарски принцип који се примењује у појединим школама на часовима енглеског језика који доводи до уприрођеног говора и сценских кретњи ученика.

ОШ Јелена Ћетковић- Зујалице ,,6Ж+2С’’

У представи ,,6ж+2с’’ који је написала и режирала Милица Пајић Лазаров видимо како три мечета одлазе од куће због осамостаљивања, а онда се на крају покају јер нису доследно слушали мамине савете које су добили пред пут. У глумачком ансамблу се издваја шармом и природношћу Лука Влаховић као неодољиви меда који је у сваком тренутку присутан и делатан на сцени. Лука Влаховић је добио награду за главну мушку улогу. Јана Живковић је добила награду за споредну женску улогу за интерпретацију лика лије.

ОШ „ПАВЛЕ САВИЋ”- Драмска група ОШ ,,Павле Савић’’ ЧАРОБНА КУТИЈА

Чаробна кутија Јоване Ракићевић уз корежију и сарадњу драмског педагога Бојане Симоновић је представа која је пленила пажњу заиграном сценском игром која је функционисала од почетка до краја. Прича о принцези Кати која је опседнута ТВ програмом различитих садржаја (од сапуница до спортских преноса) показује шта се догађа када отац пожели да уда своју размажену и дезоријентисану ћерку. Принцеза Ката поставља немогуће услове пред кандидате за женидбу у нади да ће одложити своју свадбу на неодређено време, али одлучни тата краљ пресече ову провидну игру препуштајући избор Њ. В. Случају. Женик се појављује у лику смотаног слуге за кога се принцеза Ката невољно удаје. Представа релативизује срећни крај који је карактеристичан за бајке нудећи и други крај где сада муж који је био опседнут читањем књига некритично гледа цео ТВ програм.

У глумачком ансамблу се издваја Филип Симовић у улози шармантног Телевизора што је најиновативнији поступак у представи и принцеза Ката (Милица Бајчетић) која је на почетку представе глумила са примерним уживљавењем у лик да би касније све више преглумљавала. Филип Симовић као ТВ је добио награду за споредну мушку улогу док је Милица Бајчетић као принцеза Ката добила награду за главну женску улогу. Јована Ракићевић и Бојана Симоновић су добиле награду за драмске педагоге.
Драмска група ОШ ,,Павле Савић’’ добила је награде за сценографију, костимографију и избор музике. Јовани Ракићевић је додељена награда за текст.

Dramska grupa OŠ "Pavle Savić"

Predstava "Čarobna kutija"

ОШ Владислав Петковић Дис – Штрумпфови БУЂЕЊЕ РАНОГ ПРОЛЕЋА

На бази познатих ликова из некада веома популарне серије, драмски  педагог Ружица Голубовић је направила представу спорог ритма и дисциплиноване игре глумачког ансамбла. Овај ансамбл је добио награду за колективну глумачку игру. Стиче се утисак да је читава прича могла да добије другачији приступ да су глумци користили маске и рукавице у плавој боји уместо што су лица и руке обојили у плаво. Тада би могла да се разигра прича која би била више оријентисана ка покрету.

ОШ ,,Драгојло Дудић’’ – Шубидудићи  ТАЈНА ЗАКОПАНОГ БЛАГА

Текст ,,Тајна закопаног блага’’ Светлане Ђокић је настао на основу прерађеног текста студија Арлекино. Светлана Ђокић је креатор сценографије, костима, избора музике и режије представе. Потрага за закопаним благом групе деце их одводи до фантастичног света у коме срећу Добру и Злу вилу као ликове из бајке и двојицу ванземаљаца као представнике ликова из научне фантастике. Успоставља се да деца поново откривају хумане вредности које полако нестају на планети Земљи и због којих је угрожен и свет са кога су дошли ванземаљци. У глумачком ансамблу се издваја Јелена Јокић као Зла вила која је добила награду за споредну женску улогу. Представа ,,Тајна закопаног блага’’ је због своје целовитости и склада текста и упризорења добила награду као прворангирана представа на Позоришним играма деце Звездаре у категорији Основна школа – старији узраст.

ОШ ,,Иван Горан Ковачић’’ – ИГК ЧУЈЕ ЛИ МЕ НЕКО

Представа ,,Чује ли ме неко’’ се издвојила својом темом – наркоманија међу младима али и прекомерном дужином у односу на пропозиције (30 мин). Ученица Лана Раднић је написала причу о Ани, девојчици чији се родитељи свађају и дају својој ћерки велике количине новца који она користи за куповину дроге. Лана Раднић нуди занимљиво драматуршко решење у помоћи коју ова девојчица добија од свог момка и најбоље другарице који анимирају и родитеље да се активно укључе у решавање Аниног проблема. Уз сажимање слика и мање текста који подсећа на комад са тезом, представа групе ИГК ОШ ,,Иван Горан Ковачић’’ је могла да оде и корак даље. Овако је заузела друго место, добила је награду за обраду друштвено актуелне теме и две глумачке награде. Ђуро Брстина је за улогу Ђавола који како и приличи влада сценом добио награду за споредну мушку улогу док је Виолета Вићић за улогу Ане добила награду за главну женску улогу.

ОШ ,,Деспот Стефан Лазаревић’’ – Пројекат ,, Ван мрежа’’ ВАН МРЕЖА  

Растко Јевтовић је у свом тексту, режији, сведеном сценском простору, костиму и избору музике показао како је тешко направити искорак од игре, борилачких вештина и познавања шкољског миљеа до реалистичког сценског приказа школског живота. Веома често заборавља се да је и сценски реализам стилизација до које се стиже тешком муком. Ипак, ангажовану тему која се бави насиљем у школи глумачки ансамбл ОШ ,,Деспот Стефан Лазаревић’’ је представио дисциплинованом игром која им је донела награду за колективну игру.