Oпштинско такмичење у беседништву

20150512_152934 (1)У уторак, 12.маја 2015. године, у свечаној сали Шесте београдске гимназије одржано је општинско такмичење у беседништву у оквиру Звездаријаде – фестивала културе младих. Ученици Шесте београдске гимназије, Фармацеутско-физиотерапеутске школе, Грађевинско техничке школе и Школе за машинство и уметничке занате „Техноарт“ показали су своје вештине изговарајући своје или говоре познатих филозофа, политичара, писаца. Такмичење је било подељено у две категорије. У оквиру прве категорије, познате беседе, наступило је 5 ученика, који су имали задатак да представе беседе познатих аутора. Критеријуми којима се жири водио у одлучивању победника у овој категорији били су успешност у наступу, мимичност и говор тела, интерактивност, уверљивост и општи утисак као и правилност граматичког изражавања и дикције. Жири у чијем саставу су били Ива Ераковић, дипломирани политиколог, Бранислав Јевић, продуцент, дипломирани правник и Сара Милински, дипломирани политиколог, је донео одлуку да у овој категорији, награду за прво место додели Снежани 2015512152122Милорадовић из Фармацеутско-физиотерапеутске школе која је наступала са беседом „О скраћењу језика“ Матије Бећковића, ментор је била професорка Биљана Петровић. Друго место освојила је Марија Зељковић такође из Фармацеутско-физиотерапеутске школе, која је наступила са беседом „Прва беседа против Катилине“ Цицерона, ментор професорка Данијела Пешић Јовановић, док су треће место поделили ученице Фармацеутско-физиотерапеутске школе, Сара Почековић са беседом „Писмо мом учитељу“ Добрице Ерића, ментор професорка Биљана Петровић, Ања Милановић са беседом „Завјештање књиге и писма“ Стефана Немање, ментор Данијела Пешић Јовановић и Марко Крстић, ученик Грађевинско техничке школе, са беседом „Верујем дакле постојим“ Вање Ковач, ментор професорка Луција Орељ.
2015512152159У оквиру друге категорије, ауторских беседа, жири је, поред претходно наведено, обратио пажњу и на квалитет беседе и њен садржај, оргиналност и јасноћу беседничке поруке. Ове године аутори беседа су се највише осврнули на проблеме и критику друштва у којем живе, кризу идентитета и уздрманом систему вредности коју препознају у свом окружењу као и утицај информационих технологија на њихов живот. Такмичило се 7 ученика а победу у овој категорији однела је Марија Мраковић, ученица Шесте београдске гимназије, са убедљивом беседом „Људском срцу увек нешто треба“,  ментор професорка Љиљана Маловић Козић. Друго место заузео је Лука Рангелов, такође ученик Шесте београдске гиманзије, са беседом „ Читање је, као и љубав феномен пажње“, ментор професорка Љиљана Маловић Козић, док су треће место поделиле Ана Стевановић из Шесте београдске гимназије са беседом „Професор је у учионици судија, идеолог и лекар“, ментор професор Радивоје Благојевић, и Теодора Васић из Фармацеутско-физиотерапеутске школе, са беседом „Farmacia est“, ментор професорка Јелена Стојиљковић.
2015512152507Почетак такмичења отворили су победници овогодишњег такмичења „Први глас Звездаре“, Лидија Црнобрња и Вељко Марковић извођењем песме Ette James, I’d rather go blind. Након завршетка такмичарског дела као специјални гост наступила је и Лидија Микић, победница 18. такмичења у беседништву у Новом Саду, са беседом „Имати или немати“, ментор професорка Љиљана Маловић Козић. Победницима су уручене књиге док су сви учесници добили повеље за вредан рад и труд који су уложили да ово такмичење одржи завидан ниво као претходних година. Посебна захвалност за професоре менторе који су показали посвећеност и стрпљење да ученике што боље припреме за ово надметање.  Такмичење је организовала Градска општина Звездара, у сарадњи са продуцентском кућом Хипнополис.