Међународни дан детета на Звездари

Ове године, у којој се навршава 25 година од доношења Конвенције о правима детета Уједињених нација, Градска општина Звездара и организација Пријатељи деце Звездаре обележиће Међународни дан детета низом програма у вртићима, школама и библиотекама на Звездари.
У четвртак, 20. новембра 2014, у 12 сати у библиотеци-галерији„Бранко Миљковић“ (Булевар краља Александра 298) Пријатељи деце Звездаре и Издавачка кућа „Креативни центар” организују промоцију књиге „Игра одрастања – 9 нивоа до победе“ Иване Лукић.
У књизи „Игра одрастања – 9 нивоа до победе“, намењеној адолесцентима, на забаван и духовит начин, кроз језик компјутерских игара који је њима близак, објашњавају се правила „древне игрице“ која се зове „Одрастање“. Игрица има девет нивоа које треба прећи, а који се односе на кључне области интересовања тинејџера (физички изглед, емотивни живот, родитељи, друштво, забава, школа и др.). На сваком нивоу постоје задаци, упутства, помоћ и бонуси којима се остварује одређен број поена „Зрелости“. Књига привлачи велику пажњу младих јер на забаван начин говори о стварима важним за одрастање.
Програм ће окупити тинејџере, ученике звездарских основних школа а о књизи ће говорити ауторка Ивана Лукић и уредница Наталија Панић.
Истог дана Фармацеутско-физиотерапеутска школа (Донска 25-27) ће бити домаћин Радионице израде сапуна под називом „Тајне мехурића“ коју ће водити професорка Биљана Васић. Радионица ће бити реализована у 12 и 13.30 сати.
Са процесом сапонификације, значајем Ph вредности, хладним и топлим поступком израде сапуна, упознаће се две групе учесника из основних и средњих школа са Звездаре. Они ће имати прилику да сами изаберу мирисну ноту, природну боју и облик сапуна који ће направити, али и да поставе питања и добију савете о саставу сапуна према типу коже.
У свим вртићима и школама на Звездари биће организоване изложбе дечјих ликовних радова, презентације „Буквара дечјих права“, креативне и едукативне радионице за децу и родитеље и други програми посвећени промоцији права детета.
Међународни дан детета или Светски дан детета је догађај који се обележава 20. новембра широм света. Установљен је од стране Генералне скупштине Уједињених нација 20. новембра 1954. године са циљем да промовише добробит деце у свету. 20. новембра 1959. УН су усвојиле Декларацију о правима детета, а 30 година потом и Конвенцију о правима детета, као први међународни документ у области људских права који се посебно бави децом. Овај дан се обележава и да би се скренула пажња јавности на обавезе друштва према деци, као и на актуелне проблеме с којима се деца суочавају.