ЈАСНО И ГЛАСНО

P5130183aУ Шестој београдској гимназији је у уторак, 13. маја 2014. године, одржано такмичење у беседништву, у оквиру Звездаријаде фестивала културе младих.
Ученици звездарских школа су се представили завидним беседничким вештинама и инспиративним филозофским есејима. Присутни су били дирнути наступима младих и исказаним ставовима. Прави беседници и треба да узбуркају крв и наведу на размишљање.
P5130174a„Желим аутентичне одговоре, те стога и сопствену одговорност, која се не скрива иза формализма, већине, генерације, времена. “, рекла је Ана Пантелић из Шесте београдске гимназије.
„Ми, деца модернизма, навикли смо на све врсте лакоће. Хтели бисмо ту лежерност, необавезност, и за оно што је најтеже, а најдрагоценије, стицање знања и његовог блага. Међутим, тежак је то процес. Тражи изгарање, посвећеност, љубав, јер само тако се кали истински човек. Неизвесни су исходи тог пута без краја. “, говорио је Велимир Перовић, такође, из Шесте београдске гимназије.
P5130205a„Као што сам обећао, нисам вам причао о легализацији марихуане. Мислим да је марихуана дрога и да не треба да буде легална! Али, то се може рећи и за лако доступан алкохол, цигарете, енергетска пића, лекове и друге отрове.“, истицао је Павле Терзић из Седме београдске гимназије.
Чланице жирија: Ива Ераковић, дипломирани политиколог и учесница многих такмичења у беседништву, Пејана Буловић, правница у Одсеку за образовање, културу и спорт Градске општине Звездара, и Милица Пилетић, драмски писац, су одлучиле да прву награду у категорији Ауторске беседе доделе и Ани, Велимиру и Павлу.
P5130199aУ категорији Познате беседе прво место су освојиле Снежана Милорадовић, која је говорила беседу „Рат за српски језик”, групе аутора, и Марија Зељковић, која је говорила беседу Јулије Цезар, Виљема Шекспира. Обе беседнице су из Фармацеутско-физиотерапеутске школе. Другу награду је добила Сања Несторовић, доносећи Говор поглавице Сијетл племена Дуамиш којим се обратио америчком председнику Франклину Пирсу.
P5130179a„Мораћете да учите вашу децу, исто као што и ми учимо нашу – да нам је земља мати. Шта снађе земљу – снађе и њену децу. Пљује ли човек на земљу – пљује на себе самога. Земља не припада човеку – човек припада земљи. То добро знамо. Све је у међусобној вези, као што је породица крвљу сједињена. Све је повезано.“