ШКОЛА СТРИПА

technotiseУ оквиру Звездаријаде, фестивала културе младих, у Шестој београдској гимназији ће се 26. и 27. новембра 2015. године, 2. и 3. децембра, одржати Школа стрипа. Радионице ће водити Дарко Гркинић, стрип аутор, сценариста и илустратор, дугогодишњи сарадник Политикиног Забавника и идејни творац чувеног стрипа Tecnohtise који је радио са Алексом Гајићем. Курс ће се реализовати кроз радионице у трајању од 4 дана, које ће се завршти наградним конкурсом.
Млади ће се на радионицама упознати са активностима које су неопходне за наставнак једног стрипа: развој идеје, узрада сценарија, цртање скица, кадрирање, цртање ликова и окружења, упис текста, промоција стрипа… Затим ће се бавити жанровима, њиховим одликама и карактеристикама стрипа као особеног медија, карактерима ликова, њиховим мотивима и циљевима, визуелним одређивањем и цртањем ликова, окружењем у којем су ликови смештени, формалним оквирима стрипа…Упознаће се са техникама цртања, опремом и прибором за цртање, одликама америчког, јапанског, француског и домаћег стрипа, веб платформама које могу помоћи у развоју стрипа, штампаним публикацијама, албумима, новелама, интернет библиотекама и архивама. Научено ће приказати учешћем на Конкурсу Стрип као средство изражавања.
Конкурс је отворен по питању теме и жанра, као и технике и стилског израза. Млади од 15 до 25 година могу слати своје радове, независно од тога да ли су похађали радионице стрипа или не. Радови се предају у форми каиша и могу бити дело једног или више аутора. Један аутор може предати највише 3 рада у обиму од 1 до 3 странице А4 формата. Пријем радова је до 15. децембра 2015. године, у канцеларију бр. 306, ГО Звездара, Булевар краља Александра 77. Наградни фонд за прво место је 6.000,00 динара, за друго место 5.000,00 динара и за треће 4.000,00 динара.
Покровитељ активности је Градска општина Звездара, а организатор продуцентска кућа Hypnopolis d.о.о.