ФОТОГРАФИЈА У ФИЛМУ

Skola filma

У петак, 23.11.2012.године, у 13:00 у Шестој београдској гимназији, Улица Милана Ракића 33, одржано је предавање о фотографији и уметничкој фотографији у оквиру Школе филма. Предавање је одржао професор Милан Радовановић, шеф катедре фотографије на Академији уметности.
Милан Радовановић ангажован је на студијском програму Фотографија Академије уметности у Београду од 2010. године. Током своје уметничке каријере сарађивао је са водећим италијанским модним часописом VOGUE Pelle Italia. Фотографисао је амерички алтернативни рок састав R.E.M. као и једног од најбољих атлетичара свих времена Карла Луиса. Добитник је више интернационалних награда и признања на изложбама модне и рекламне фотографије, као и златне медаље „Никола Тесла“ немачког научног часописа RAUM & ZEIT за допринос и рад на развоју дигиталне фотографије. Водио је радионицу и заједничко снимање са чувеним фотографом Питером Марлоуом из агенције Магнум. У оквиру прославе осам векова манастира Хиландара радио је на режији, сценарију и реализацији двадесет два пратећа мултимедијална пројекта. Као теоретичар уметности и медија истражује утицај семиотике византијске иконографије на савремену уметност и популарну културу. Своје стручне радове представља на научним скуповима и симпозијумима. Члан је професионалних удружења фотографа.
Школа филма се реализује у сарадњи са Продуцентском кућом Хипнополис и Академијом уметности. Сваког петка, у 13:00 сати, у VI београдској гимназији млади се уводе у свет филма кроз различитеРадни задатак области. Професори Академије уметности подучавају младе филмској уметности пролазећи кроз различите теме неопходне за стварање једног филмског дела – сценарио и режија, продукција, постпродукција, костимографија, сценографија….Млади се уче и врло практичним стварима и кроз своје мале пројекте стичу конкретна знања и вештине. Уз помоћ ментора, Бранислава Јевића, директора Продуцентске куће Хyпнополис реализују радионице ван школе и планирају да сваког месеца направе мали филмски “производ”. Део материјала о продукцији можете преузети овде.