Успешно реализовани конкурси у оквиру Звездаријаде

20151218210331У оквиру ликовног стваралаштва и уметничке фотографије млади су достављали своје радове и изненадили стручни жири умећем и креативношћу.
Жири, у саставу Мина Симић, мастер примењене уметности, Мирјана Вуксановић Радовић, и 20151222095334 20151222095411Јелена Мунђа, обе ликовне уметнице и професорке ликовне културе, је вредновао радове у области сликарства и плаката. У области сликарства награђени су:
Јована Јовичић и Ана Пругинић, обе из Седме београдске гимназије, поделиле су прво место, друго Тамара Марковић из Седме београдске гимназије и Сања Пејић из Зуботехничке школе, а треће Мелиса Далифи из Зуботехничке школе и Кристина Димитриески из Седме београдске гимназије.
20151222095010 20151222095034Највећи број плаката је стигао из Школе за машинство и уметничке занате „Техноарт Београд“. Млади уметници су путем плакат поделили своја размишљања о важним животним темама. Прву награду за најбољи плакат су поделили Александра Грковић и Сава Јаћимовић, обоје из Школе за машинство и уметничке занате “Техноарт Београд”. Друго место освојили су Никола Дебенак из Техноарта и Божидар Павловић из Фармацеутско физиотерапеутске школе, а треће Лена Вујовић и Нађа Митровић, такође, из Техноарта.
По први пут је у оквиру Звездаријаде реализована Школа стрипа. Дарко Гркинић, стрип аутор и један од идејних твораца стрипа Tehnotise, је одржао четвородневну радионицу стрипа, у Шестој београдској гимназији. Подстакнути учесници радионица су својим радовима учествовали на конкурсу Стрип као средство изражавања.
20151222095139Дарко Гркинић, Маја Веселиновић, илустраторка књига, сарадница Креативног центра, и Бранислав Јевић, продуцент, су прегледали стрипове, анализирали и причу и цртеже. Прво награду су равноправно доделили стрипу о ванземаљцима Рајић Илије и стрипу групе младих из Шесте београдске гимназије (Живковић Ана, Живковић Сара, Ана Арсеновић, Урош Ћирковић, Катарина Смиљанић).
На другом месту се налази стрип ученика из Фармацеутско физиотеарапеустске школе (Максимовић Негослава,  Адамов Лазар, Милићевић Маја), а на трећем стрип (Паунковић Никола из Геодетске техничке школе и Јана Радисављевић).
20151218210343Након реализована два предавања из уметничке фотографије, у Медицинској школи и Седмој београдској гимназији, на конкурс је стигло 56 фотографија из звездарских школа и са београдских факултета. Жири у саставу Душанка Новаковић и Јана Стојаковић, обе ликовне уметнице које се баве фотографијом, и Бранислав Јевић, продуцент, одлучили су да прво место поделе Наталија Николић, strana011 strana012студент треће године Филолошког факултета, за фотографију Црно бела вињета и Милица Стоисављевић, из Медицинске школе, за фотографију Крик заласка. Друго место поделили су Балшић Дарја, за фотографију  Гуштер, из Седме београдске гимназије, и Небојша Брезић, из Медицинске школе, за фотографију Empire state od mind. Треће место поделиле су Татјана Станковић, из Седме београдске гимназије, фотографија Elixir of life и Бојана Кастратовић, студенткиња четврте године Правног факултета, фотографија Блиски сурет и заводљив поглед.
Млади аутори су награђени ваучерима Делфи књижара, и то фонд за прво место је износио 6.000,00 динара, друго – 5.000,00 и треће 4.000,00 динара.
Ликовно стваралаштво је реализовано у организацији продуцентске куће Хипнополис д.о.о, а Уметничка фотографија Агенције за пословне активности Василео. Покровотиељ свих активности у оквиру Звездаријаде је Градска општина Звездара.