Уметничка фотографија

Jelena Todorovi_ - Ideja1Предавање о уметничкој фотографији, у оквиру Звездаријаде фестивала културе младих, ће се реализовати у среду, 25. новембра,  у Медицинској школи, и у уторак, 1. децембра 2015. године, у Седмој београдској гимназији . Младе ће кроз свет уметничке фотографије провести Јана Стојаковић, која је магистрирала ликовну уметност са највишим оценама на Челси колеџу за уметност и дизајн (Chelsea College of Art & Design), у Лондону. Радови Јане Стојаковић су јој објављивани у више уметничких магазина, излагала је на самосталним и групним изложбама у земљи и иностранству (Италија, Шапнија, Грчка, Велика Британија, Канада).
Организовање предавања о уметничкој фотографији има за циљ да младе упозна са основама фотоапарата и фотографије уопште, да им да јаснију слику о томе шта чини уметничку фотографију и због чега се она разликује од других. Током предавања биће речи о историјату фотографије,  о конкретним саветима за коришћење фотоапарата и постизања одређених ефеката, као и о заштити ауторских права. Учесници ће имати прилику и да се упознају са радовима неких од најпознатијих фотографа света.
Средњошколци ће се мотивисати и да учествују на конкурсу Уметничка фотографија који је у току. Млади од 15 до 25 година могу да доставе ауторске фотографије до 15. децембра 2015. у електронској форми, на адресу kultura@zvezdara.org.rs. Уз фотографије треба да доставе и назив фотографије, податке о аутору, име и презиме, број телефона, електронску адресу, назив школе или факултета коју аутор похађа, разред и одељење/година студирања, име и презиме наставника ментора (уколико аутор има ментора и пријава се врши преко школе). Један аутор може да достави највише 5 фотографија, а организовано преко школе 20.
Жири, састављен од стручњака из области фотографије и аудио визуелне уметности, ће донети одлуку којих 20-40 фотографија ће се штампати, организовати изложба и доделити награде – прва, друга и трећа.
Градска општина Звездара је покровитељ, а организатор је Агенција за пословне активности «Василео».