СУСРЕТ С ПИСЦЕМ

У Библиотеци „Бранко Миљковић“ је у среду, 24.10.2012. године одржан сусрет звездарских средњошколаца и познатог португалског писца Афонса Круза. Млади који похађају Фармацеутско физиотерапеутску школу, Шесту и Седму београдску гимназију, са својим професоркама српског језика, су имали прилике да чују како је шармантни Афонсо решио да постане писац, шта је до сада написао и зашто је одлучио да напише књигу за децу која се бави противречностима у друштву. Необичну тему је изабрао јер каже да све што је познато и разумљиво не доводи до напретка, а да оно што је контрадикторно наводи на размишљање и доноси промене.

Запослио се врло брзо јер је желео да купи мотор, који родитељи нису одобравали. Почео је да се бави анимацијом, затим илустрацијама дечјих књига и онда када је осетио да је време да своја размишљања подели са другима, написао прву књигу. Упоредио је књижевника и процес стварања књижевног дела са посудом која је примила превелику количину течности и почела да се прелива. Да течност не би била заувек изгубљена и да би и други имали од ње користи треба је некако сачувати и омогућити другима да у њој уживају. Сматра да је приповедајућа прича суштина културе и да се на тај начин преноси оно што се сматра значајним, а од читаоца, његовог узраста, тренутног емотивног стања и других утицаја, зависи како ће то прихватити и разумети.

Афонсу Крузу велику љубав представљају путовања, за која каже да су својеврсан вид учења, и годишње неколико месеци проведе на путу. Обишао је много земаља, био у свим крајевима света и на путовањима, такође, црпи инспирацију за своје књиге.

Ученици звездарских школа, полазници курса Креативно писање,  су прочитали његову књигу Књиге које су прогутале мога оца, у издању издавачке куће Креативни центар.  То је роман о дечаку који ишчитава књиге из заоставштине прерано упокојеног оца, заборавља све у тим тренуцима и живи животе јунака романа. Слојевита прича која је испричана са циљем да покаже да се тугује и жали на различите начине. Млади су питали аутора да ли је био подстакнут на читање због утицаја свог оца и да му је то била иницијација да створи овакво дело. Потврдио је и рекао да је велики број књига прочитао управо из библиотеке свога оца.

Овај догађај су песмама уз гитару улепшале Лана, Маја и Јана из Седме београдске гимназије.