Први глас Звездаре 2017

IMG_20171120_153006a

Победници такмичења “Први глас Звездаре”

У понедељак, 20. новембра 2017. године,  у Шестој београдској гимназији, одржано је музичко такмичење младих Први глас Звездаре, у оквиру Звездаријаде – фестивала културе младих. На такмичењу, које годинама окупља велики број младих, наступило је 29 такмичара, и то: 21 у категорији поп/рок/реп музика и 8 у категорији етно/класична музика. Учеснике је  бодрило преко 200 средњошколаца звездарских школа.
duda_bezuha_01Својеврсна музичка припрема учесника је реализована кроз музичке радионице које су организоване током новембра и које је водио познати музичар Душан Дуда Безуха. Увежбана и устаљена екипа је и ове године дала значајан допринос квалитету такмичења. У паузи између такмичења, прошлогодишњим победницима, Ивони Шибул, Доротеји Перишић Жикић, Филипу Ерцегу, Татјани Јакшић, Мини Јовановић, Александри Ђорђевић и Јелени Вујковић, су уручене награде – кристална призма и повеља. Већина награђених је учествовала и на овогодишњем такмичењу. IMG_20171120_132638Програм је водио Ђорђе Стојковић, млади глумац кога памтимо као Грују из Војне академије и Рокија из Синђелића.
Стручни жири су чинили познати музички уметници: Душан Дуда Безуха, композитор, гитариста и музички продуцент, Бранко Исаковић, басиста, композитор етно и духовне музике, и Катарина Азањац Врачар, Zajednickaфлаутискиња и директорка ОМШ „Владимир Ђорђевић“. Овогодишњи Први глас Звездаре је обележио наступ Нине Зубац, ученице Седме београдске гимназије, која је проглашена за апсолутног победника јучерашњег такмичења. Отпевала је арију из опере Турандот „Tu, che di gel sei cinta”  (Ти, окована ледом), Ђакома Пучинија, и оставила без даха све присутне у сали. Буран аплауз је још дуго трајао након завршетка њеног наступа.
IMG_20171120_145535Сви такмичари су били надахнути и оригинални. За упечатљив наступ и ауторску песму, награду је добио Немања Клипић, из Школе за негу лепоте, а награде у етно и поп/рок категорији су распоређене на следећи начин:
Етно музика
IMG_20171120_142411I награда – Доротеја Перишић Жикић, Школа за машинство и уметничке занате „Техноарт – Београд“;
II награда – Марија Новаковић, Фармацеутско-физиотерапеутска школа;
III награда – Емилија Пауновић, Медицинска школа.
Поп/рок музика
20171120_142941I награда – Лазар Парежанин, Шеста београдска гимназија;
II награда – Владислава Јајчевић, Шеста београдска гимназија;
III награда – Ивона Шибул, Зуботехничка школа.
Сви учесници су добили повеље за учешће на Звездаријади, а победницима ће бити уручене кристалне призме када се заврши поступак гравирања имена.
IMG_20171120_150027Организатор наведеног такмичења ове године је Европско удружење наставника Србије, домаћин Шеста београдска гимназија, а све се одвијало под покровитељством Градске општине Звездара.