ПОЗОРИШНЕ ПРЕДСТАВЕ

Овогодишње Позоришне игре деце Звездаре – такмичење позоришних представа су одржане у Звездара театру, 12.  априла 2013.године. Наступило је 5 драмских група: 1 основна школа, 3 средње школе и драмска група Пан театра. Стручни жири је радио у саставу: Милица Пилетић, драматург, Ана Вучковић, писац и драматург, и Предраг Котур, глумац.
Општи утисак је да су се млади позоришни ствараоци максимално припремили и све су представе изведене на веома високом нивоу. Добар избор сценарија, костима и занимљиве сценографије, уз одличну техничку подршку и љубазност запослених у Звездара театру, допринели су комплетном утиску. Радује и чињеница да је велики број гледалаца уживао у наступима младих глумаца. Један веома леп дан, дан за памћење у Звездара театру.
На основу приказаног, чланови жирија су одлучили да доделе следеће награде:
У категорији – узраст основна школа награда за најбољу представу у целости припала је ОШ „Деспот Стефан Лазаревић“ за представу „Краљевски фестивал“, у режији Јасмине Бајчетић.
У категорији – узраст средња школа прво место је додељено представи „Не играј на Енглезе“, у режији  Ане Марковић, Седма београдска гимназија; друго место су поделили чланови драмских група Пан театра, са представом „Лајање на звезде“, у режији Ивана Пантовића, и Фармацеутско-физиотерапеутске школе са представом „Најбоља школа у Европи“, у режији Јелене Раденовић; треће место је освојила представа „Макар Чудра“,Медицинске школе, у режији Александре Христић.
Награду за најбољи текст добила је драмски педагог Јелена Раденовић, из Фармацеутско-физиотерапеутске школе за представу „Најбоља школа у Европи“. Она је уобличила текст за који су прелошке давали ученици вођени професорком српског језика Биљаном Петровић.
Награда за најбољу женску епизодну улогу припала је Мини Чолић, за улогу професорке филозофије у представи „Лајање на звезеде“ Пан театра из Београда.
Награду за најбољу мушку епизодну улогу добио је Милош Станковић из представе „Најбоља школа у Европи“ Фармацеутско-физиотерапеутске школе.
Најбољу мушку главну улогу изнео је Никола Штрбац, као лик Пауна у представи „Не играј на Енглезе“, Седме београдске гимназије.
Награду за најбољи сценско- музички наступ припала је Медицинској школи.
Комплетан Извештај жирија може се преузети овде IzvestajPozorPredstave13a.

Док је жири одлучивао о наградама, наступила је драмска група Филолошког факултета. Студенти су на руском језику извели поему Александра Блока Дванаесторица.
Драмске групе ОШ „Деспот Стефан Лазаревић“ и Седме београдске гимназије ће се такмичити на градском такмичењу под називом 23. ПОЗОРИШНЕ ИГРЕ ДЕЦЕ БЕОГРАДА, у оквиру традиционалног програма Савеза аматера Србије, смотре драмског стваралаштва деце Србије – “МАЈСКЕ ИГРЕ”, у организацији Пријатеља деце Београда.