Поетско вече на Звездари

20151210181719У четвртак, 10. децембра 2015. године, у Библиотеци „Бранко Миљковић“ одржано је још једно књижевно дружење. Н а окупу су се нашли садашњи и бивши учесници школе креативног писања, наставници српског језика и књижевности, песникиње и једна списатељица. Окупила их је иста страст, љубав према писаној речи. 20151210181630 Завршница конкурса Поетско вече на Звездари, који се реализовао у оквиру Звездаријаде, фестивала културе младих, је прошла у надпевавању, дружењу и размени. Жири у саставу Јасмина Топић, песникиња и колумниста, Даница Вукићевић, песникиња, и Дана Ћирић, професорка књижевности и песникиња, је имао веома тежак задатак: да од 45 квалитетних песама , од 23 млада аутора, изабере оне које су најбоље. То најбоље илуструје стручан коментар чланице жирија Јасмине Топић: „Ишчитавање и жирирање радова младих аутора увек је посебно деликатан посао, такав да истовремено може бити и захвалан и незахвалан. То младо ткиво поезије које се хвата у првим стиховима и расте пред очима посматрача увек је узбудљиво и непредвидљиво, управо због младости која га носи; због тренутка, надахнућа, свих оних откривених жеља и радозналости, најзад зачудности пред овим светом пуним искушења. Такав је осећај отприлике био и учествовати на раду у жирију за доделу награда ученицима средњих школа, за песме и приче. Као што она изрека каже, свака је прича – прича за себе, а 20151210181714свака песма по један сан. Пре свега храброст да се буде свој и да се свој унутрашњи свет изложи непознатим погледима. На конкурс је стигло доста добрих, лепих, емотивних песама и прича, и није било лако издвојити оне најбоље, односно, рекла бих, најдорађеније радове. Песме Дејана Каназира, Невене Поповић, Олгице Стојић, Анђеле Савић, успеле су да се наметну, неке по свом бунтовном тону, слободи креирања стиха, неподлегању класичним поетским канонима, или пак одмереношћу и промишљањем сваке речи која је нашла место међу њиховим стиховима. Такође, и брижљиво негованим језиком, али и одабиром речи и показивањем доброг речничког фонда. У том смислу велико хвала и њиховим професорима и менторима јер су били самосвесни и такође храбри да их подстакну да своје радове поделе са другима. Хвала и организаторима конкурса јер су омогућили да млади људи искажу свој креативни потенцијал и буду награђени за то. Ако смо већ код награђивања, онда бисмо могли да кажемо да су победници конкурса сви који су се на конкурс пријавили, а у овом конкретном случају, њих четворо су први међу једнакима…“
Награде су добили: прва награду су поделили Невена Поповић за песму (Не) може ми се и Дејан Каназир за песму Шпанско небо изнад душевне болнице и добили ваучер у вредности од 6.000,00 динару; друга награду и ваучер у вредности од 5.000,00 динара су поделили  Драган Јаношевић, за песму Немојте падати браћ, и  Олгица Стојић за песму Дрво Живота; итрећу награду су добили Анђела Савић за песму Звоно ииДарко Ристић за песму Сребрна ноћ – они су подели ваучер од 4.000,00 динара.
Студенти Филолошког факултета, некадашњи полазници школе писања и учесници у програмима Звездаријаде, су поразговарали и испичали своја књижевна искуства.
20151210190802Младим ауторима је своја искуства у писању пренела и Марија Микетић, писац у успону, која је са два своја нова романа узбуркала књижевно небо. Кроз њен роман „Евгенија Хајден“, како сама каже,  је проговорила њена љубав према класицима и носталгија за прохујалим временима, а кроз „Крв у леду“ предуго накупљани бол. Младе је саветовала да читају, јер читање надахњује и инспирише, да размењују, воле, ослушкују, живе, осећају, записују…И буду истрајни у свему што раде.
Програм је водила и младе окупила Радица Смиљковић, дугогодишња водитељица школе креативног писања на Звездари.
Поетско вече на Звездари је организовало удружење Ризница речи, а покровитељ је Градска општина Звездара.