Одговоран јутјубер

У оквиру Звездаријаде, фестивала културе младих, у четвртак, 16. маја 2019. године,  у Великој сали Градске општине Звездара одржава се  још једна трибина под називом „Мој јутјуб канал – култура, могућности, цаке и трикови“. Трибини ће присуствовати представници ученичких парламената звездарских основних и средњих школа.
Реализоване трибине и разговор са средњошколцима у 3 звездарске средње школе показали су да доминантно место у информисању младих, праћењу културних и других садржаја, заузима интернет, односно јутјуб, инстаграм, различити портали и друштвене мреже.
Стеван Филиповић, познати режисер и професор на Академији уметности,  и Владимир Марковић Looney, један од модератора на Балкан тјуб фесту, проводе младе кроз процес израде јутјуб и инстаграм садржаја. Ови медији омогућавају да се опробамо у различитим областима културе. Снимање аудио визуелног садржаја треба да прође кроз неколико фаза: осмишљавање основне идеје,  истраживање шта су други урадили на задату тему, дефинисање циљних група, израда сценарија,  избор учесника, сценографија, костимографија, снимање, монтажа, постављање клипа и промоција. Пре постављања клипа важно је да клип поделимо људима из окружења за које знамо да ће нам дати конструктивне критике. Након такве провере, садржај се може публиковати.
Мобилни телефони данас су много квалитетнији од професионалних камера које су се користиле за снимање филмова и телевизијских емисија пре неколико година. Доступне су бесплатне апликације које у потпуности могу да одговоре захтевима снимања и монтаже. Спонзорисани постови могу да замене скупе рекламе и учине наш клип видљивим већем броју корисника.
Дигиталне компетенције младих, али и свих грађана данас треба развијати и обликовати. Кључне компоненте дигиталних компетенција су дефинисане у 5 области: медијска писменост, комуникација и сарадња, креирање дигиталних садржаја, безбедност и решавање проблема. На трибини се између осталог и разоткрива како пронаћи информације, утврдити њихову релевантност, како их чувати…да ли постоје усвојена правила комуникације, поштовање културне и узрасне различитости у комуникацији, одговорно учествовати у животу заједнице…које програме можемо користити у креирању дигиталног садржаја, заштитити ауторска права и лиценце.. зашто је важно размишљати о заштити личних података и приватности, заштити физичког и менталног здравља, социјалној инклузији…како да решавамо проблеме у дигиталном окружењу, сами смислимо иновације и ангажованим темама које обрађујемо унапређујемо нашу заједницу.
Код младих се развија свест и о важности креирања позитивне дигиталне репутације. Све оно што радимо на интернету остаје трајно забележено и може утицати на наше животне путеве. Послодавци, факултети, пословни сарадници су заинтересовани за наш дигитални идентитет. Процењују нас и формирају своје мишљење на основу дигиталног отиска који оставимо на интернету.
Организатор наведене манифестације је Хипнополис д.о.о. а покровитељ ГО Звездара.