Није лако бити млад

Трибина под називом ,,Није лако бити млад’’, је догађај који је био посвећен проблемима адолесцената. Одржана је у Установи културе „Вук Караџић“ у уторак, 14. маја 2013. године, у организацији ГО Звездара и издавачке куће „Порталибрис“, у сарадњи са Ненадом Радовићем, редитељем представе „Ми, деца са станице Зоо“.
Током саме трибине, забележено је велико интересовање и спремност младих људи да отворено разговарају и размене своја лична искуства и сазнања о проблемима адолесцената везаних за алкохол и друге психоактивне супстанце, који су, нажалост, све чешћа појава у данашњем друштву. Покренуте су различите теме као што су проблеми уклапања у средину, свађе са родитељима, опасности које вребају у друштву са нагласком на опасности света дроге и проституције.
Као најчешће узроке поменутих проблема, млади су поменули дуг период транзиције, ратове на нашим просторима, незапосленост, проблеме у продици, погрешне узоре и стереотипе понашања, јак утицај медија као и недовољну бригу заједнице.
Неки од закључака били су да не постоји довољно неформалних програма за младе који су приступачни и промовишу здраве стилове живота и разбијају предрасуде о могућем одбацивању међу вршњацима.
Такође, једна од битних замерки је врло лака пристучност све јачих и опаснијих наркотика.
На самом крају разговора изражена је јасна жеља за поновно одржавање трибина са сличним темама актуелним за младе.
У току трибине, глумице са представе ,,Ми, деца са сатнице Зоо’’, базиране на књизи Кристијане Еф, у режији Ненада Радовића, читале су одломке из књига аутора Кевина Брукса, ,,Кенди’’, ,,Пољуби кишу’’, ,,Лукас’’ и ,,Мартин Пиг’’ коју су представљи сегменте из живота младих ликова, суочених са светом опасности.
Глумице су такође одглумиле и делове из наведене представе у којима се на врло потресан начин износи стање младе списатељице Кристијане Еф, која је своје животно искуство преточила у дело.
На самом крају, аутори најуспешнијих радова на тему ,,Мој највећи проблем’’ и ,,Највећи проблем мог пријатеља’’ били су награђени књигама Кевина Брукса.
Учесници у Пројекту Grab your future су имали радни задатак да анализирају организацију манифестације и презентационе вештине учесника. То их није омело да  буду најактивнији на трибини и допринесу успешности догађаја.