НАЈБОЉЕ КРАТКЕ ПРИЧЕ

У Библиотеци “Бранко Миљковић” у уторак, 12. фебруара су проглашени добитници Конкурса за кратку причу у оквиру Звездаријаде 2013.

У име организатора скуп су отворили Весна Петровић Урошевић, шефица Одељења за друштвене делатности  и Бранислав Јевић, координатор Звездаријаде.

Од укупно 19 учесника из пет школа, стигла је 31 прича. Радове су послали ученици Шесте београдске гимназије, Седме београдске гимназије, Фармацеутско-физиотерапеутске школе, Медицинске школе и Економске школе “Нада Димић” из Земуна. Трочлани жири у саставу библиотекара Библиотеке “Вук Караџић” – Биљана Данић Грбић, Татјана Судимац и Биљана Петровић  –  одлучивао је о овогодишњим добитницима.
Многе од  послатих  прича дело су веома  даровитих средњошколаца. Ипак,  основни критеријум био  је да прича буде кратка,  да се са мало речи каже што више,  да буде добро компонована, са  јасно усмереном радњом и обртима који треба читаоца да изненаде.
То је био разлог због кога је неколико иначе веома квалитетно написаних прича са развијенијом радњом остало ненаграђено, али  их је жири истакао и похвалио: “Прича о цвету” Јелисавете Николић, I/9, “Пост скриптум” Софије Марковић, II/1 (Шеста гимназија); “Лажно вино” Мелинде Османи и “Воз живота” Аиде Аговић (Фармацеутско-физиотерапеутске школа). Из ових прича су прочитани најзанимљивији одломци.
Одлуком  жирија награђене су следеће приче:
I место –  “Чудан свитац мог детињства”, Софије Марковић, (II/1, Шеста београдска гимназија);
II место –  “Мој ујак”, Милице Станковић, (IV/5, Седма београдска гимназија) и
“Извињење”,  Александре Савић, (III/4, Економска школа “Нада Димић”, Земун);
III место – “Прелазак”, Радмиле Додер, (III/2,  Шеста београдска гимназија)
Све награђене приче су прочитане на задовољство присутне публике.

Већина  похваљених и награђених  ученица, како се на крају испоставило, похађала је Школу креативног писања,  коју је у оквиру организације Звездаријаде  одржала професорка српског језика и књижевности, Радица Смиљковић.

Проглашење је улепшала  Ана Марковић, ученица Шесте београдске гимназије, која је  на гитари одсвирала и отпевала две нумере.