МАЛИ ПЈЕР

Изложба карикатура „Мали Пјер“ отворена је у уторак, 12. фебруара 2013. у Библиотеци „Бранко Миљковић“ (Булевар краља Александра 298). Изложбу је отворио Марко Сомборац, аутор стрипова и карикатура, графички дизајнер и илустратор.
На овогодишњи (19.) конкурс за дечју карикатуру „Мали Пјер“, стигло је више од 200 радова из основних и средњих школа са општине Звездара. Љубав, оцене, школа, наставници, екологија, новац, економска криза, личности из света политике и естраде најчешће су теме младих аутора. Деца су углавном цртала портретне карикатуре. Кроз карикатуру победничких радова приказани су: Бијонсе, Хари Потер, Силвестер Сталоне, Сека Алексић, Тијана Дапчевић, Исидора Бјелица и многи други.
У жирију за избор најбољих карикатура, поред Марка Сомборца, биле су и Маја Веселиновић, илустраторка и Мина Симић, студенткиња мастер студија на Факултету примењених уметности. Чланови жирија су пажљиво и детаљно прегледали све радове, и издвојили 24 најбоља (20 из основних и 4 из средњих школа), која ће општину Звездара представљати на државном конкурсу дечје карикатуре, чији се избор најбољих карикатура очекује у априлу 2013.
Марко Сомборац отворио је изложбу и изразио захвалност свима који су се одлучили да се баве уметношћу и карикатуром, са напоменом да прецртавање није препоручљиво. По његовом мишљењу ако се деца и даље буду бавила карикатурама овако уносно, Звездара ће сигурно имати познате ауторе карикатура и стрипова. Марко је са нашим младим надама разговарао о процесу израде карикатуре и одговарао на њихова питања.
Аутори најбољих карикатура награђени су књигом „Анегдоте о великим уметницима“, коју је илустровао Марко Сомборац, дипломама и чланским картама Библиотеке „Вук Караџић“. На почетку програма наступио је гудачки оркестар Музичке школе „Владимир Ђорђевић“ у класи Мирослава Босанца, а на крају је за све присутне приређено послужење слаткишима и соковима.
НАГРАЂЕНЕ КАРИКАТУРЕ
Средње школе
– Немања Марковић 1-1 Седма београдска гимназија (Јелена Јанковић)
– Теодора Менићанин 1-2 Фармацеутско физиотерапеутска школа (Др Хaус)
– Милош Гостушки Живковић 4-6 Медицинска школа Звездара (Војислав Илић)
– Никола Петровић Г41 Грађевинско техничка школа
Основне школе
– Лазар Арсовић 6-7 ОШ Павле Савић
– Ања Радуловић 7-2 ОШ Јелена Ћетковић (Лана дел Раy)
– Анђела Ивковић 7-2 ОШ Јелена Ћетковић (Бритни Спирс)
– Душан Попов 7-6 ОШ Деспот Стефан Лазаревић
– Ања Мутавџић 5-4 ОШ Драгојло Дудић
– Теодора Грковић 6-1 ОШ Драгојло Дудић
– Милица Стојановић 7-2 ОШ Драгојло Дудић
– Сара Срдић 6-1 ОШ Драгојло Дудић
– Илић Софија 5-2 ОШ Деспот Стефан Лазаревић
– Никола Милош 7-2 ОШ Иван Горан Ковачић
– Кристијан Бабић 5-3 ОШ Драгојло Дудић
– Алекса Ђурђевић 5-8 ОШ Павле Савић
– Катарина Трбојевић 7-5 ОШ Јелена Ћетковић
– Тамара Земановић 7-4 ОШ Деспот Стефан Лазаревић
– Милиоца Рајковић 5’3 ОШ Драгојло Дудић
– Матија Милошевић 3-2 ОШ Деспот Стефан Лазаревић
– Марија Вилотијевић 6-2 ОШ Стеван Синђелић
– Ања Јелић 6-2 ОШ Драгојло Дудић
– Марија Лечић 8-3 ОШ Ћирило и Методије
– Лазар Арсовић 6-7 ОШ Павле Савић
Организатори програма су Пријатељи деце Звездаре и Библиотека „Вук Караџић“, а покровитељ ГО Звездара. Изложба „Мали Пјер“ биће отворена до 19. фебруара 2013.