МАЛЕ ДРАМСКЕ ФОРМЕ

У петак, 5. априла 2013. године, у Пан театру је одржано надметање школских драмских група у малим драмским формама. Приказано је једанаест представа. У пријатној атмосфери млади су показивали своје глумачке потенцијале и уживали у наступима других, бодрећи се међусобно и учећи једни од других. Гледајући оно што су ове године ученици и професори (драмски педагози) са општине Звездара припремили, жири (Тијана Милошевић-глумица, Предраг Котур-глумац и Ана Вучковић- драматург) је за најбољу представу у категорији основне школе, млађег узраста изабрао представу ’’Моје Миријево, комадић завичаја’’ школе ’’Деспот Стефан Лазаревић’’, јер је најкомплетнија, афирмише позитиван локал-патриотизам, упознавање историје сопстевног краја, као и савремени тренутак. Ову представу најпотпунојим чини и јако добра идеја, која је паметно спроведена, одличним мизансценом, уједначеном и тачном костимографијом и сценографијом. Другонаграђена представа ’’Дечија посла’’ школе ’’Павле Савић’’ актуелизација је дела славног Душка Радовића и уз добру енергију и дух, скреће пажњу на нека јако важна питања породице и друштва у садашњем тренутку. Трећенаграђено ’’Љутито мече’’ школе ’’Десанка Максимовић’’, искорак је у свет луткарског позоришта, које би више требало да се афирмише и позитиван је пример, који би требало да следе и остале школе. Неке од представа задивиле су својом идејом, али једноставно нису доведене до краја или се на занимљивом концепту није радило до краја, али су свакако забавиле жири и публику.
Што се тиче старијег основношколског узраста, жири изабрао представу ’’Хогар Страшни – Слике из породичног живота’’, као својеврстан повратак стрипу и неким заборављеним јунацима. Другонаграђена представа „Повратна карта је поцртала један велики друштвени проблем – одласка у иностранство или останка у својој земљи.
У категорији средњошколаца победила је представа Андромаха (Грађевинско-техничка школа). Млада глумица,  сјајно се снашла са компликованим стихом и на искрен и убедљив начин донела текст чувеног Еурипида.
Ученици Грађевинске школе су на интересантан начин представили одломак Покондирене тикве, Јована Стерије Поповића, а драмска група Осме београдске гимназије коју је чинио велики број ученика су занимљивим музичко сценским наступом оставили снажан утисак на публику.
Комплетан Извештај жирија можете преузети овде IzvestajZirijaMDF13