Књижевно стваралаштво

IMG_20171121_153201Књижевно стваралаштво у оквиру Звездаријаде – фестивала културе младих осмишљено је тако да се креативни дух и жеља за стварањем код младих побуди, да се подстакну на креативност и усмере ка стваралачким делатностима и писању. Циљ радионица књижевног писања је да младе уведе у књижевне токове, охрабри их да пишу и негују вредности уважавања различитости, аргументованог изражавања сопственог става, јер је то пут ка толеранцији и коректној комуникацији. 20161128_160554Концепција радионица је у складу са афинитетима младих који су полазници радионица.  Радионице књижевног стваралаштва имаће три теме: поезија (писање стихова, како написати песму, правила, весификација…), писање приче (полазиште, сакупљање грађе и обликовање у текст) и колумне, као савременог облика казивања блиског младим људима и темама које су њима такође блиске. Рад на текстовима има за циљ да се стварност посматра, анализира и промишља на аналитичкосинтетички, истраживачки и проблемски начин, да се везе између појава и сазнања о њима продуктивно увиђају, засновано успостављају, зналачки обрађују и мисаоно апстрахују. Као производ оваквог приступа стварности настаће њихови, нови текстови. Конкурс за најлепшу кратку причу и песму је отворен, и траје до 20. јануара 2018. године.
Први сусрет у оквиру књижевних радионица одржаће се у петак, 24. новембра, од 15:00, у Седмој београдској гимназији. Тема прве радионице је Питања којима се бавим, стварност која ме радује и оптерећује. Млади ће у интеракцији са водитељком радионице Радицом Смиљковић, новинарком и професорком књижевности, анализирати однос књижевног текста и стварности, дискутовати о односу читаоца према књижевном јунаку. Млади ће се оснажити да напишу причу, књижевни текст, пренесу осећања, промишљања, анализирају стварност у којој живе или о којој маштају…
Заинтересовани полазници се могу пријавити на адресе riznicareci@gmail.com и sonja.stamenovic@zvezdara.org.rs.  Организатор активности и овогодишњег књижевног стваралаштва је удружење “Ризница речи”, а покровитељ Градска општина Звездара.