КРАТКО, ЈАСНО И ГЛАСНО

P4101144aУ четвртак, 10. априла 2014.године, у Библиотеци „Бранко Миљковић“ је одржан својеврсни  књижевни матине, у оквиру кога су најбољи млади писци кратких прича читали своје радове, разнежили и емотивно дотакли све присутне топлином и дубином својих порука. Написати прозне минијатуре је један од најтежих задатака у књижевном стваралаштву. Једрити кроз причу, простор и време, представити доживљај, пренети емоције, дотаћи и поучити са мало речи није лако ни за већ доказане писце. Зато је успех младих средњошколаца значајнији и већи, као и улога њихових педагога.
P4101095aОве године је тема за кратку причу била Јасно и гласно. На конкурс је пристигло 27 прича, свака јединствена и лепа на свој начин. Жири у саставу, Зорица Здравковић Јовановић, професорка српског језика и књижевности, Радмила Урошевић Пеција, магистар социологије и писац, и Јелена Николић, професорка српског језика и књижевности, одлучио је да првом наградом овенча двоје средњошколаца – Софију Марковић, девојчицу са већ дубоко трасираним путем у књижевној уметности, и Јована Гавриловића, обоје ученика Шесте београдске P4101110aгимназије. Заљубљене шљиве, Колевка, ковчег, Изнад празног тањира, Запис на кожи су само део опуса прича којим је Софија учествовала на конкурсу и у којима су чланице жирија имале прилике да уживају. Такође, Јован је послао већи број минијатура (Поглед уназад, Бол, Вођа, Време) у којима је показао зрелост и занимљиву вештину писања.
P4101113aДругу награду понели су Константин Костић, ученик Фармацеутско-физиотерапеутске школе, и Вера Бајић из Четрнаесте београдске гимназије. Ништа мање емоција, иако су добили трећу награду, нису изазвали ни Стеван Рацић, из Седме београдске гимназије, Аида Аговић, из Фармацеутско-физиотерапеутске школе, и Мијат Цмиљанић, из Грађевинске школе.
P4101133aЈелена Николић, чланица жирија, се младима обратила речима:
„Драги млади писци,
Знате да маштате, осећате, пишете, али знате и да промишљате, процењујете, анализирате, закључујете. Умете да говорите јасно и гласно, умете, да говорите о животу, болу, пролазности, путевима,  вечитим, али и оним дневним, обичним темама које обележавају наш живот.
Када неко уме да пише као ви, да ослика детаљ, вербализује емоцију, опише мисао, он има чаробни штапић којим може да мења стварност.
P4101089aМој унутрашњи свет више није исти после читања ваших радова, којима сте ме дирнули, увели у своје скривене кутке , којима сам осетила делић ваших душа и ваших мисли, што је најдрагоценији контакт међу бићима. Ви говорите тим језиком и негујте свој дар, а осећајте обавезу да га развијате и њиме чините своје окружење лепшим и бољим.“
P4101116aСви учесници, 16 средњошколаца и 8 педагога су награђени књигама. Конкурс за кратку причу  је део пројеката Јасно и гласно који се реализује у оквиру Звездаријаде, а подржан је од стране Канцеларије за борбу против криминала и дроге Уједињених нација, Иницијатива младих.