Казивање стихова и кратка прича

PC010679У оквиру Звездаријаде фестивала културе младих, програмске активности се настављају додељивањем награда учесницима на конкурсу Звездарска кратка прича. У уторак, 8. 12. 2015. године, у Библиотеци „Бранко Миљковић“, у 13.00, жири ће вредновати пристигле приче, а награђени млади писци читати своје радове. У четвртак, 10. 12. 2015. године, у 18:00, на истом месту ће млади песници читати своје песме и прогласиће се победници  конкурса Поетско вече на Звездари.
PC010663У оквиру области књижевно стваралаштво, у среду,  02. децембра  2015. године, у великој сало МЗ „Липов лад“, је одржано општинско такмичење у казивању стихова. Ученици Шесте београдске гимназије, Седме београдске гимназије, Геодетско техничке школе, Грађевинске школе, Зуботехничке школе, Медицинске школе, Фармацеутско-физиотерапеутске школе и Школе за машинство и уметничке занате „Техноарт“ показали су рецитаторске вештине изговарајући стихове савремених песника попут Огњена Караџића, Драгана Констатиновића, али и стихове најпознатијих писаца Дучића, Црњанског, Шимборске…Recitovanje
Двадесет и шест ученика је учествовало на такмичењу, а стручни жири је радио у саставу Славица Мишић Трајковић, професор књижевности у пензији, oрганизатор клуба читалаца у матичној школи, Предраг Котур, глумац, са великим искуством и наградама у казивању стихова и Радица Смиљковић, новинар и лектор Радио-телевизије Србије, дугогодишњи професор књижевности.
Награда за прво место, ваучер у вредности од 6000,00динара, је додељена Ањи Радовановић, ученици Седме београдске гимназије, која је говорила стихове младе песникиње Невене Поповић, „Кад се вратиш“. Ученицу је припремала наставница књижевности и српског језика Ана Марковић. Награда за друго место, ваучер у вредности од 5.000,00 динара припала је Радету  Јосиповићу, ученику Геодетско техничке школе, који је казивао песму „Инге Барч“, аутора Константина Галчињског, а наставница менторка је Амира Петровић. Треће место и ваучер од 4.000,00 динара је освојио Немања Кујунџић, ученик Шесте београдске гимназије, рецитовањем стихова „Песма о једном граду који није Београд“, аутора Огњена Караџића, који се припремао под вођством наставнице Весне Чолаковић Јовановић.
Критеријуми којима се водио жири у одлучивању победника били су адекватност избора песме, акцентација и дикција, ниво исказаног мисаоног и емотивног садржаја песме приликом казивања, а стекао се утисак да су учесници вредно радили са својим менторима, али да су трема и недостатак вештина сценског наступа учинили да већина ученика показује несигурност у наступу.
Почетак такмичења је отворен музичким наступом Дамјана Стаменковића, ученика Медицинске школе. Програм је водила Санела Тополовић.
Организатор манифестације удружење Ризница речи, а покровитељ Градска општина Звездара.