Изложба фотографија

На конкурсу за уметничку и репортерску фотографију, у оквиру Звездаријаде – фестивала културе младих, учествовало је тридесетак младих, са 57 фотографија. У среду, 22. маја 2013. године, отворена је изложба фотографија ученика средњих школа, у Библиотеци галерији “Бранко Миљковић”. Жири у саставу: Деана Петровић, дипломирани дизајнер компјутерске уметности и дизајна, стручни сарадник на предмету фотографија на Академији уметности, Бранислав Јевић, директор продуцентске куће Хипнополис  и Мина Симић, промењена уметница, је одлучио да додели следеће награде:
У категорији Репортерска фотографија – прво место фотографија под називом Пет, Нине Радуловић из Шесте београдске гимназије; друго место –Бициклиста и сенка, Радоша Ђурића из Школе за машинство и уметничке занате Техноарт – Београд, и треће место Улични продавац и пас, Антоније Радуловић из Шесте београдске гимназије.
У категорији Уметничка фотографија – прво место је освојила фотографија под називом Зелено и црвено, Анђеле Манојловић из Фармацеутско-физиотерапеутске школе, друго место Птице, Радоша Ђурића из Школе за машинство и уметничке занате Техноарт – Београд, и треће место фотографија Руке, Нине Радуловић из Шесте београдске гимназије.
Деана Петровић, стручни сарадник на предмету фотографија на Академији уметности, је истакла да је конкурс веома успео, да су млади аутори фотографија показали да познају технику фотографисања и поседују завидан уметнички таленат. Похвалила је велики број различитих фотографија, по поступку, естетици и жанровски, смисао за композицију и указала на значај различитог виђења стварности и света око себе. Чланови жирија су рекли да је велики број фотографија имао и уметничке и репортерске елементе, те их је било компликовано сврстати у категорије. Како су све фотографије у техничком смислу биле одличне, критеријуми који су одлучивали о избору награђених били су везани за естетику, уметнички израз и поседовање унутрашње енергије.
Посебност изложби даје и чињеница да је било доста концептуалних фотографија, што је данас изузетно модерно, па се може с правом може рећи да је изложба у корак са временом.