Други дан креативног писања

PA090686У петак, 9. октобра 2015. године је учионица у Седмој београдској гимназији била испуњена, сви учесници који су присуствовали радионици првог дана су били ту, али су пристизали и они који су иако пријављени пропустили први дан из неког разлога. Већ познати једни другима слободније су коментарисали предстојећу активност.
PA090681Ваљало је написати блог. Срушила им се уобичајена слика о блогу као виду комуникације. „Није то само роза боја и причање о моди“, како рече једна девојчица. Радознали и спремни да разговарају и науче нешто ново, иако су мислили да о томе све знају, расправљали су о писмености, језику, начинима комуникације, шта покушавају да саопште својим читаоцима и шта све може бити тема блога, али и у какав оквир је треба сместити. Прочитано је неколико текстова са добрих блогова и то је заокружило слику.  Брзо су изабрали групе и ова радионица је  добила шест својих облика, у којима се у оквиру група предано радило у покушају да свака група напише свој блог оригиналнији и садржајнији од других група. Из живахне дискусије искакало је само понеко питање, трагање за смерницом како не би залутали и након добијеног одговора, враћали су се у „простор и време“ своје групе.
PA090682Задатак успешно обављен. Настало је шест одличних текстова. Иако је у оквиру групе било више чланова него што је то била замисао водитеља радионице, нису дозволили да им неко буде одузет. Препознали су се, свако је био део слагалице која је неопходна да група функционише. Аплауз је најпре добио сатиричан текст о данашњим узорима, затим текст о језику и типичним језичким грешкама смештен у оквир свакодневног ћаскања тинејџера, етичко питање, друштвена одговорност смештена у оквир односа друштва према сопствеом народу, филмска продукција и колико нам нуде хероји и хероине овог времена и дискусија о разликама која је узрок насиља.
PA090685Задовољни постигнутим нису  и „излетели“ из учионице када је објављен њен крај, имали су још понеко питање… Заиста све похвале за вредне средњошколце којима није недостајао ни велики, ни мали одмор иако се чуло звоно које их је означавало. Имали су својих двадесетак минута,  пола сата одмора што је било довољно иако радионица траје пуна четири сата.
Дружење настављамо 2. и 3. новембра, а текстови полако стижу и на назначену мејл адресу.
Водитељка радионице
Радица Смиљковић