Додела награда младим књижевницима

Програмске активности у оквиру Звездаријаде се настављају доделом награда најуспешнијим књижевним ствараоцима у петак, 9. октобра 2020. године, у дворишту галерије „Кабинет“, у улици Милана Ракића 23.
На конкурсу који је реализован у периоду од 20. јануара до 25. маја 2020. године, своје књижевне радове послали су ученици шест звездарских средњих школа (41) и два млада ствараоца, студенти Филолошког факултета. Стручни жири у саставу Даница Вукићевић, књижевница, Дана Ћирић, професорка књижевности и песникиња, и Јасмина Топић, песникиња, су од 36 прича и 44 песме изабрали најбоље:
У категорији Звездарске приче прву награду су освојиле Анђела Радомировић, Живот је леп, Седма београдска гимназија, ментор: Ана Марковић, и Анастасија Тодоровић, Остварена жеља, Принцези на удаја, Царева ћерка; Медицинска школа на Звездари; ментор: Душица Шундек. Друга награда је додељена Марији Ћирић, Ја видех Троју, Седма Београдска гимназија, ментор: Љубиша Суботић; Киши Радић, Шах, Шеста београдска гимназија, ментор: Олгица Рајић; Алекси Кадијевићу, Глава пуна страхова, Шеста београдска гимназија, ментор: Тамара Кречковић; и Анастасији Томић, Мој свет, Медицинска школа на Звездари, ментор: Славица Марковић. Трећу награду су поделили Александар Поцек, Писмо мајци; Медицинска школа на Звездари, ментор: Славица Марковић; Стефан Живковић, Прича о дечаку; Медицинска школа на звездари, ментор: Славица Марковић.
Похваљени су радови Милице Ранковић, Веза на трему; Медицинска школа на Звездари, ментор: Славица Марковић; Милене Микић, , У Винцима, Медицинска школа на Звездари; ментор: Славица Марковић; и Ђевизђи Алексе,  Одоше с ветром; ФФШ, ментор: Јелена Стојиљковић.
У категорији Поезија прву награду је добила Јефимија Секуловић, Луна, Мили, Ја трајем тек у... ; Шеста београдска гимназија;  ментор: Олгица Рајић, а трећу награду Константин Цветановић, Лажи, Старост, На крову; ментор: Оливера Леви. Похваљена је песма Петра Матејића, Младалачке муке, Децембарска ноћ, Све нас је мање; Техноарт, ментор: Марина Симеуновић. Друга награда није додељена.
У оквиру радионица креативног писања одржане су и радионице припреме, дизајна странице школског листа које су реализоване са дизајнером, архитектом Пеђом Паровићем. Како ваљано презентовати написан текст и привући пажњу читалаца покушали су да открију и прикажу на страницама полазници који су били подељени у неколико група. Пет група је радило на реализацији странице, а стручни жири у саставу Пеђа Паровић, дизајнер, Владимир Парежанин, архитекта, и Радица Смиљковић, професорка књижевности и новинарка, су одлучили да награде све завршене радове, укупно четири, односно 9 полазника.
Фонд за награде износи 45.000,00 динара у вредносним ваучерима, а организатор актвности Удружење «Ризница речи» је обезбедило књиге за похваљене ученике и наставнике менторе. Програм се финансира из буџета ГО Звездара.