ДА ТИ КАЖЕМ

У среду, 5. фебруара 2014. године, у Шестој београдској гимназији је почела школа креативног писања под називом Да ти кажем… Звездарске средњошколце техникама и вештинама креативног писања учи РадицаRadicaPh Смиљковић, професорка српског језика и књижевности, сарадница Регионалног центра за таленте Београд II.
За шеснаест сати креативног рада и две недеље онлајн консултација, млади ће се кроз стваралаштво изабраних писаца бавити односом књижевног текста и стварности, избором и животом књижевних јунака, начинима прикупљања књижевне грађе, техникама писања и како да постигну слојевитост књижевног дела. Стећи ће вештине да животну стварност посматрају, критички анализирају и уметнички, кроз књижевно дело, представљају.
WP_20140206_15_03_19_Panorama1Радионице креативног писања су део пројекта Јасно и гласно, који Градска општина Звездара реализује у сарадњи са Пријатељима деце Звездаре, као део Звездаријаде, фестивала културе младих. Пројекат је подржан и Fotografija0011финансиран од стране Канцеларије за борбу против криминала и дроге Уједињених нација из Беча. Циљ пројекта је да младима омогући стицање знања и вештина из различитих области важних за здраво и активно функционисање у друштву. Млади ће се кроз низ радионица обучити за употребу разноврсних креативних техника (кратка прича, поема, постер, филозофски есеј, наступ у јавности, асертивна комуникација) да искажу своје ставове у вези са здравим стиловима живота и тако инспиришу, подстакну младе и заједницу да буду активнији у борби против употребе алкохола, дрога и свих облика насиља. Радионице, такмичења, изложбе, наступи и сусрети ће младима омогућити креативно и сврсисходно проведено време, а стечене вештине ће их оснажити и учинити отпорним на негативне појаве друштва. Јединственост и важност реализацији програма дају учесници претходног пројекта Ухвати будућност, млади активисти Звездаре, који су ангажовани у свим областима планирања, организовања и спровођења.
У реализацији пројекта, као партнери учествују и звездарске средње школе, наставници и стручњаци за области предвиђене програмским активностима.
Програм Звездаријаде можете преузети овде.