БЕСЕДНИШТВО

Medicinska skolaБеседништво представља прави божански дар. Обједињује више вештина: познавање чињеница и тајни писања, састављања говора, разумевања околности и лични однос, преношење поруке и анимирање слушалаца… Неко тај дар природно поседује, а неко га вежбањем усавршава. Добра беседа може бити и мач и штит.

Професор доктор Сима Аврамовић нас у тексту Реторика, беседништв и  јавни наступ подсећа на речи Цицерона:

Постоји ли мелодија слађа од добро усклађеног говора? Која је песма боље уобличена од уметнички обликоване реченице? Који је то глумац, који опонаша стварност, забавнији од говорника који се хвата у коштац са стварним случајевима? Ко може елоквентније од говорника подстицати на врлину, ко оштрије одвраћати од порока, ко жешће корити злотворе, ко лепше хвалити добре? Чији напад може снажније сломити похлепу, чија утеха може нежније утишати бол?“. (Cicero, De oratore, 2, 8, 34-35; Ciceron, M. T., O govorniku (prevod Gorana Stepanić), Zagreb 2002.)

Свако ко је имао првилегију да присуствује такмичењу у беседништву у Шестој београдској гимназији,  разуме наведене речи. Девет наших средњошколаца се представило својим говорима, две девојке су беседиле познате говоре, а имали смо прилике да уживамо и у хорским беседама.

Стручни жири у саставу, Ива Ераковић, дипломирани политиколог, Зорица Здравковић Јовановић, професор српског језика и књижевности и Милан Мађарев, театролог, су имали тежак задатак да изаберу најбоље говорнике. Наступили су ученици Шесте београдске гимназије, Медицинске школе, Седме београдске гиманзије и младе глумице Пан театра. Говорило се о друштвеним мрежама, социјалним мрежама, интернету, култури спортског навијања, несвесној лудости, о лажи и заштити дивљих коња. Комплетан програм можете преузети овде ТАКМИЧЕЊЕ У БЕСЕДНИШТВУ. Председница жирија, гђа Ива Ераковић, је упознала учеснике да су на основу следећих критеријума (дикција, акцентирање, сложеност текста, естетски моменат, уверљивост беседника, општег утиска – мимичност, говор тела, интерактивност.., снага и лепота вербалног изражавања спојена са адекватним гестовима и мимиком) одлучили да:

У категоMilica Pušicaрији Ауторски рад:

  • I место- Милица Пушица, Медицинска школа, I година, Интернет – потреба или зависност, ментор: Јасмина Жујовић
  • II место Бојана Бјегојевић, Шеста београдска гимназија, IV година, Друштвене мреже,  ментор Љиљана Маловић КозићBojana Bjegojević
  • III место Милица Станковић, Седма београдска гимназија, III година, Коњи поново јуре,  ментор Драгана Бељански и Стефан Кресовић, Шеста београдска гимназија, IV година, Култура спортског навијања, ментор Љиљана Маловић Козић

У категорији Познате беседе:Zlatana Vidojević

  • I место – Златана Видојевић, Пан театар, Говор пред Версајским војним судомЛујза Мисел
  • II место – Ивана Ђорђевић, Пан театар, Одломци из беседа Патријарха Павла

Учесници су постигли циљ говорништва: да се освоје срца, да се поучи и да се гане“ (Цицерон), а да читав догађај дуго остане у мислима и срцима свих побринуле су се професорке Љиљана Маловић Козић (VI београдска гимназијProfesorska ljubavа), Драгана Бељански (VII београдска гимназија), Јасмина Жујовић (Медицинска школа), Олгица Рајић (Шеста београдска гимназија) и други наставници (као и директор школе, г. Зејак), који су учествовали у организацији манифестације.  Професорка Рајић је за ову прилику припремила укусне медењаке у облику срца за учеснике и слушаоце.