Беседништво

У уторак, 13. маја 2014. године, у Шестој београдској гимназији ће се одржати такмичење у беседништву, у оквиру Звездаријаде, фестивала културе младих и реализације активности проојекта Јасно и гласно. За такмичење у категоријама ауторске беседе и беседе познатих аутора се пријавило 14 средњошколаца. У оквиру такмичења, биће изабране и најбоље беседе које су написали средњошколци који су похађали  радионица писања филозофског есеја. Ове радионице су реализоване у Седмој београдској гимназији током марта, а водила их је Драгана Бељански, професорка филозофије. Тридесет младих средњошколаца Седме, Шесте и Четрнаесте београдске гимназије, је прошло тродневну обуку на којој су развијали филозофску радозналост, критичко и креативно мишљење, промишљали о проблемима савременог друштва и трагали за решењем.
Беседари ће показати своје вештине изговарајући своје или говоре познатих филозофа, стратега, политичара, уметника. Жири у саставу Ива Ераковић, дипломирана правница, Пејана Буловић, правница запослена у Одсеку за образовање, културу и спорт и  Милица Пилетић, драматург и писац, ће оценити осмишљеност, правилност, сврсисходност, гласност, убедљивост, живост изражавања и хармоничност говора.
Пројекат Јасно и гласно је подржан од стране Канцеларије за борбу против криминала и дроге Уједињених нација, Иницијатива младих, а реализује се са циљем да код младих развије знања и вештине да јасно и гласно искажу своје негативне ставове о конзумирању психоактивних супстанци и оснаже се да активно раде на промоцији здравих стилова живота.