Анимирани филм

Ове године на Звездаријади, у оквиру програма “Кинематографија и аудио-визуелно стваралаштво”, у марту, априлу и мају, одржаће се школе – радионице на којима ће полазиници учити и креирати своје приче, своја сценарија, своје стрипове и најзад, своје анимиране филмове. Уместо једног програма имаћемо их практично пет:
– од идеје до приче и сценарија;
– визуелизација идеје – илустрација,              сториборд, стрип;
– анимација, синематик;
– комбиновање медија и монтажа слике и звука;
– промоција и дистрибуција
Замисао је била да програм ове године буде нешто детаљнији, те да осим обуке и помоћи у развоју вештина у овој области садржи и неку врсту припреме и за евентуално озбиљно бављење аудио-визуелним стваралаштвом. Ове године је фокус на – анимираном филму. Али, анимирани филм пролази кроз све процесе кроз које пролазе и филмови других жанрова. Програм је подељен на пет потпрограма управо са идејом да и онима који нису заинтересовани специфично за анимирани филм, пружи могућност да кроз радионице прођу фазе које су саставни делови и играног или документарног филма, па и телевизијске серије. Жели ли неко да се припреми за даље образовање у некој од академија на којима се уче разни послови везани за кинематографију, овај програм ће помоћи, због могућности да сагледа све елементе посла и да учествује у креирању заједничког ауторског пројекта. Тиме ће се од почетка учити и тимском раду, што рад на филму свакако јесте.Такође, жели ли неко да научи да из задовољства, сам или с друштвом, направи некакав филмчић или било какав аудио-визуелни пројекат, било ког жанра, било које дужине и са било каквим циљем, учешћем на радионицама ће стећи знања и научити вештине, које ће му и те како бити од помоћи. Учешће у радионици биће од изузетне помоћи и онима који нису претерано заинтересовани за саму кинематографију и делатности везане за њу, али ће знања и вештине стечене на радионицама моћи користити приликом развоја и презентација идеја и пројеката из било којих других области, јер ће проћи пут од идеје, преко развоја до реализације и промоције, пут који важи за било какав пројекат.
На крају, учесници радионица који овладају знањем и вештинама из програма радионица – добиће сертификат – потврду, о учешћу и савладавању програма радионица.
Програм организује филмско-продуцентска кућа Хyпнополис (филмови “Шејтанов ратник”, “Шишање” и “Поред мене”), према концепту продуцента Бранислава Јевића, а радионице ће водити познати и признати уметници, Милица Пилетић, сценаристкиња, Стеван Филиповић, редитељ и сценариста, Влада Весовић, илустратор и стрип артист, Ива Ћирић креаторка анимираних филмова и предавач на Академији примењених уметности…
Пријављивање за учешће на радионицама се врши на адресу hypnopolis@gmail.com